Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

De Voedselpiramide

Voedselpiramide
Bronnen
Test

 

 

Wat is de voedselpiramide & waarom is de voedselpiramide ontstaan?

Het model van de voedselpiramide wordt aanzien om een evenwichtige voeding voor te stellen.   

Dit wil dus zeggen dat, als je de voedselpiramide volgt je de juiste hoeveelheid vitamine binnenkrijgt die nodig zouden zijn voor een gezond menselijk lichaam.

De voedselpiramide is ontstaan om mensen een zicht te geven op een evenwichtig voedingspatroon.

 

Moet je voldoen aan de voedselpiramide om gezond te zijn?

Neen, helemaal niet. Het is niet verplicht.

De voedselpiramide is er enkel maar om mensen te laten zien wat ze moeten eten om hun lichaamsstoffen in evenwicht te houden en gezond te eten.

Het helpt echter wel als men probeert om de voedselpiramide te volgen, nu niet elke groep maar van elke groep toch minstens 1 maal per dag. Beter iets dan niets.

 

Hoe zit de voedselpiramide in elkaar?

 

Hier boven zie je een voorbeeld van een voedselpiramide waar ik me zal op baseren.

(Van onder naar boven)

Dagelijkse fysieke activiteit 

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, iets wat we de laatste jaren altijd maar minder doen.

Dus een beetje lichaamsbeweging is nodig, anders kan ons lichaam de kleinste inspanning niet meer aan en worden we te dik.

 

Water, zo veel men wil

Water is de basis in de meeste voedselpiramides of beter gezegd drank waar van nature geen suiker in zit.

De hoeveelheid dat je hier van mag hebben is onbeperkt.

 

Graan- en zetmeelproducten

In een evenwichtige voeding zijn ze de belangrijkste bron van energie.

Het is ook de ‘zwaarste’ groep, hij moet het meeste gewicht in het bord leggen.

Over het algemeen wordt de aanbevolen hoeveelheid energie uit complexe koolhydraten zelden gehaald.

De belangrijke boodschap ‘bij iedere maaltijd’ heeft als doel dat deze familie in ieder van de drie hoofdmaaltijden vertegenwoordigd moet zijn.

 

Fruit en groenten

Meer fruit en groenten eten is één van de belangrijkste doelstellingen voor de volksgezondheid. Volgens de WGO zou de dagelijkse inname van groenten en fruit tussen de 400 en 800 g per dag moeten bedragen. Er wordt geen verdere verdeling tussen fruit en groenten gemaakt. Algemeen wordt aanvaard dat de verhouding groenten/fruit hoger dan 1 zou moeten zijn, vandaar dat het vak ‘groenten’ groter is dan het vak ‘fruit’.

 

Zuivelproducten

Uit de berekeningen van de dagelijkse aanbreng van voedingsstoffen blijkt dat om aan de aanbevolen hoeveelheid calcium te voldoen tenminste twee maal per dag zuivelproducten (2 porties) op het menu moeten staan

 

Vlees, gevogelte, vis, eieren, vleeswaren

Deze bronnen van dierlijke eiwitten zijn nuttig, maar al te vaak worden ze in te grote hoeveelheden ingenomen. De boodschap ‘1 tot 2 maal per dag’ wijst op de dagelijkse noodzaak, maar dit betekent niet dat ze bij iedere maaltijd moeten aanwezig zijn.

 

Smeer- en bereidingsvet

Hier moet vooral op de kwantiteit gelet worden. Deze groep is wel noodzakelijk, maar moet met mate ingenomen worden. Afwisseling in de soort vetstoffen is ook van belang.

 

De "extra's"

In deze groep zitten de voedingsmiddelen die, in tegenstelling met de andere families, niet noodzakelijk zijn voor een evenwichtige voeding. Meer zelfs: vaak maken ze de voeding onevenwichtig. Sommige gezondheidsmedewerkers zouden liever deze groep geschrapt zien uit de voedselpiramide, maar de toemaatjes zijn nu eenmaal een realiteit. Voor sommigen consumenten vallen ze bijzonder in de smaak, vandaar dat ze absoluut moeten ‘beheerst’ worden.

 

Alcohol

De aanbevelingen in verband met alcohol blijven 0 tot 4 % van de totale energieaanbreng. In de praktijk betekent dit dat dagelijks 1 tot 2 glazen bier (type pils) of wijn toegelaten zijn. In de piramide wordt alcohol niet visueel afgebeeld, dit om het model voor een zo breed mogelijk publiek (kinderen) te kunnen gebruiken en niet enkel voor volwassenen.